foto

foto

maanantai 21. maaliskuuta 2016

Pahan puhuminen

"Jos vihaat jotakuta ihmistä, sinä vihaat jotakin hänessä, mikä on osa itseäsi. Se mikä ei ole osa itseämme, ei voi vahingoittaa."

Selän takana puhuminen, juoruaminen, joukkoterapia.

Joukkoterapiaa, jossa puhujat käsittelevät omia pettymyksiään ja tunteitaan muiden elämänkohtaloilla. Keskustelua, jolla yritetään erittäin epätoivoisesti liimata omaa rikkinäistä elämää kasaan. Analysointia ihmisistä, tapahtumista ja asioista, joita ei edes tunneta. Jos tunnettaisiin puhumisen kohde täysin - kenelläkään ei olisi sydäntä kohdella toista ihmistä niin huonosti.

Koomisinta ilmiössä on se, että koska toisten asioista puhutaan toisten selän takana...
...juoruaminen on ikiliikkuja, jolla ei pyritä saamaan ratkaisua, muuhun kuin omien tarpeiden tyydyttämiseen.

Luit oikein, tyydyttämiseen. Juoruaminen tuottaa mielihyvähormonia, jota ahkera ihminen saa jo työnteosta ja liikkumisesta. Näin ollen sokerimunkki ja pahan puhuminen auttavat niitä ihmisiä selviämään elämästä, joilla ei ole voimia parantaa itse omaa elämänlaatuaan. Koska omaa elämää ei jakseta parantaa - laitetaan muut ihmiset etäälle lasikoppiin arvostelua varten. Tietysti salaa selän takana. Mitä jännää siinä silloin olisi, jos asioista puhuttaisiin suoraan, jolloin puheenaihe loppuisi välittömästi oikean vastauksen jälkeen. Mitä silloin olisi sokerimunkin kylkiäisenä?

Annan sinun toteuttaa omaa luovuuttasi muiden ihmisten kustannuksella, jos siltä tuntuu. Mutta sanonpahan vain...

"Se joka kertoo sinulle juoruja, kertoo juoruja sinusta."

Halusit sitten uskotella itsellesi mitä tahansa, niin juoruaminen muista ihmisistä kaverien kesken pinnallistaa kaverisuhteitasi. Tämä kaikki aika on poissa siitä, että käsittelisitte teidän oikeita tunteita oikeista asioista. Ei vain naamioituna muiden elämän arvosteluun.

Mitä sinulle oikeasti kuuluu? Miten parisuhteessasi menee? Mikä on pahin kokemasi loukkaus? Entä järkyttävin kokemasi asia?

Miten pelottavaa olisikaan puhua asioista niin avoimesti ja herkkinä, kuin ne todellisuudessa ovat. Silloin ymmärtäisit, ettei ympärilläsi olekaan monia ihmisiä, joille uskaltaisit uskoutua oikeista tunteistasi. Etkö siis ansaitsisi paljon enemmän? Kypsiä, itseään* arvostavia ihmisiä, jotka haluavat vilpittömästi muiden pärjäävän elämässään. Ihmisiä, jotka keskittyvät omien ja muiden tavoitteiden toteuttamiseen täynnä itsevarmuutta ja elämäniloa. Nauraen onnellisille asioille omassa ja muiden elämässä. Täynnä lämpöä ja välittämistä. Vai siirrytkö ilkeän naurun pöytään täynnä katkeruutta, menetettyjä unelmia ja sokerimunkkien luomia liikakiloja.

On ihmisiä, jotka suhtautuvat lempeästi muihin ihmisiin, vaikka nämä olisivat miten jääräpäitä tahansa. Miksi?

"Ihailemalla toisten erinomaisuutta tai pyrkimystä siihen pääsemme siitä itsekin osallisiksi."

*Itseään arvostava ihminen on tarpeeksi vahva arvostaakseen muita ihmisiä huolimatta heidän erilaisuudesta tai heikkouksistaan - koska kukaan ei ole täydellinen.


- Muiden epätäydellisyyttä ymmärtävä ihminen kestää myös oman epätäydellisyytensä. Kestätkö sinä omasi?

35 kommenttia:

 1. Anonyymi22/3/16

  Sinulla on kyllä hyvä taito kirjoittaa. Itse pyrin tietoisestikin olemaan puhumatta pahaa toisen selän takana. Muutenkin olen karsinut elämästäni pois reilummalla kädellä ihmisiä, joihin en voi luottaa tai joiden kanssa ei ole luonnollista puhua lähes aiheesta kuin aiheesta tai yksinkertaisesti ole vain hyvä olla läsnä tässä ja nyt. Tottakai (ainakin toivottavasti) jokaisella on ne muutamat läheisimmät ystävät, joiden kanssa voi jakaa kaiken. Turha kateellisuus ja negatiivisuus pois ja positiivista tsemppiä elämään, niillä pärjää pitkälle. Ihanaa tiistaita sinulle Isla!

  soikkuu

  VastaaPoista
 2. Anonyymi22/3/16

  Tärkeitä ja hyviä oivalluksia! Itse pyrin välttämään ympärilläni energiasyöppöjä jotka enemmän ottavat energiaa kuin antavat sitä. Viimeinen kirjotuksesi lause on todella hyvä! Kyllä, itse kestän tänä päivänä oman epätäydellisyyteni, ja iän mukana tuoma hyväksyntä siitä on auttanut asiaa suuresti.

  Kodin Onni

  VastaaPoista
 3. Anonyymi22/3/16

  Aiheellista pohdintaa! Kun oma elämä on tasapainossa, ei tarvitse takertua toisten elämään. Surullista kuunnella, kun joku katkeroitunut näkee toisissa vain vikoja yms. Varmasti jokainen joskus lankeaa juoruamaan. Itselle heikko kohta on, kun kuulen jonkun ihanan uutisen. Haluttaisi heti kertoa se kaikille tutuille ja puolitutuille, vaikkei oma asia olisikaan. :D Oppimisen tiellä täällä ollaan. :)

  Leena

  VastaaPoista
 4. Mahtava blogi sulla, hienosti osaat kirjoittaa asioista.

  VastaaPoista
 5. Hyvää pohdintaa :)

  Onnea on omistaa ystäviä joiden seura antaa enemmän kuin ottaa, kenen seurassa voi olla oma itsensä ja kertoa niin ilot kuin surutkin tietäen heidän olevan aidosti kiinnostuneita sun jutuista ja vilpittömän onnellisia sun menestyksestä.
  Ja onneksi voimme myös valita seuran missä olla, olen myös karsinut elämästäni turhat energiasyöpöt. Kaikista ei tarvitse tykätä mutta toimeen täytyy yrittää tulla :)

  Aurinkoista viikkoa sinnekkin :)

  VastaaPoista
 6. Anonyymi22/3/16

  Valehtelisin, jos sanoisin etten puhu koskaan toisista pahaa selän takana. Mutta tiedostettua tai tiedostamatonta, niin on se vähentynyt vanhemmiten. En enää jaksa pahemmin kiinnostua muiden asioista ja vatvoa niitä, riittää kun itsellä on elämä suunnilleen järjestyksessä. Toisaalta on niinkin, että jos huomaan vaikkapa työkaverilla jotain, mistä ajattelen positiivisesti, niin sanon sen nykyään ääneen. Siitä tulee molemmille hyvä mieli. Miksi pitää hyviä asioita vain omana tietonaan, ne voi helposti jakaa.

  Purulaari

  VastaaPoista
 7. Anonyymi22/3/16

  Sinun blogisi on niin mielenkiintoinen,monesta asiasta ja monenmoisia ajatuksia herättelevä. Kiitos siitä. Minä olen aina ajatellut,että juoruajalla on niin heikko itsetunto,että pitää osiottaa jotenkin toisen huonoudet pahaa puhumalla,että sitten oma itsetunto pönkittyisi ja nostaisi itseään ikäänkuin paremmaksi. Minä olen karsinut joitain ihmisiä ympäriltä ja pidän vain ne tosi ystävät. Niitä on parikin sellaista esim. joille voin luottamuksella kertoa kaiken.

  intsu

  VastaaPoista
 8. Mieletön teksti! Ja erittäin puhutteleva aihe. Sulla on kyllä mahtava taito kirjoittaa :)

  VastaaPoista
 9. Moikka Isla :)

  Todella hyvä kirjoitus! Sinulla on todella taito kirjoittaa.

  VastaaPoista
 10. Kiitos linkistä. Hieno teksti joka kosketti itseänikin monella tapaa.
  Aurinkoista kevään odotusta!

  VastaaPoista
 11. Kamalan tuttua. Varsinkin näin naisvaltaisella työpaikalla. Kaikki analysoidaan, tuskin koskaan kysytään mitään suoraan vaan selän takana on tehty jo päätelmiä. Kysytään ensin muilta ja juorutaan, ehkä sitten tullaan kysymään suoraan. Rasittavaa. uoruamisessa kyllä tuo toisten huonojen puolien ja tekojen esiintuominen on silkkaa oman hyvyyden nostattelua ja itselleen vakuuttelua. Sellaista omien tekojen armahdusta itselleen toisten kautta.

  VastaaPoista
 12. Anonyymi23/3/16

  Miten sokerimunkin syöminen ja toisista pahaa puhuminen liittyvät toisiinsa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kysymys, hyvä! Joku lukee tarkasti ja hyvällä kriittisyydellä.

   Molemmista saa yhtä helposti ja nopeasti "hyvän" olon, mutta pitkällä aikavälillä kumpikin tekee olon turraksi ja huonoksi. Väitti siihen sitten mitä tahansa.

   Helppo ja arkinen vertailupari; esimerkkinä siitä, miten mennään aidan matalimmasta kohdasta.

   Mukavaa päivää!

   -Tsekkaathan jatkossakin, etten kirjoita ihan puuta heinää! Helpon ymmärtävyyden takia joissakin asioissa pitää oikoa.

   Poista
  2. (Itsestään huolta pitävät ihmiset keskittyvät useimmiten enemmän omaan tekemiseensä, jolloin puhutaan enemmän omasta, kuin muiden elämästä. Useimmiten, ei aina.)

   Poista
  3. Tai sitten keskittyvät halveksimaan toisten elämäntapaa ja pönkittävät sillä omaa paremmuudentunnettaan...

   Poista
  4. Hyvä kommentti Jenina!
   - Jäin miettimään tätä. Ehkä se on enemmänkin ihmettelyä siitä, miten niin monet eivät pidä huolta omasta terveydestään? Hmm...?
   Mutta tosi osuva huomio!

   Poista
  5. Mutta voihan sokerimunkin syöjä olla myös yksinkertaisesti elämästään nauttiva henkilö? On myös terveellistä olla olematta liian tiukkapipoinen syömistensä suhteen.

   Etkö sä siis koskaan juoruile kenestäkään?

   Poista
  6. Kiitos Ella kommentista. Jes, hyvä kun ollaan tarkkoja!

   Kuten aiemmin kirjoitin, niin...
   "Helppo ja arkinen vertailupari; esimerkkinä siitä, miten mennään aidan matalimmasta kohdasta."

   Mutta olet oikeassa myös tässä, kun lähdetään lukemaan kirjaimellisesti symboliikan sijaan.

   - ja tuo viimeinen kysymys on paras!

   Heti, kun muutama vuosi sitten alkoi tapahtumaan omassa elämässä paljon hyviä asioita, juoruilu jäi oman elämän jalkoihin. Sitä aiemmin olin kyllä niin kova kommentaattori, että oikein hävettää! Useimmitenhan kommentoidaan asioita, joista ei tiedetä yhtikäs mitään. Eli kokemus kirjoittaa tässä taustaäänenä! :)

   Mahtavaa päivää!

   Poista
 13. Hyvää tekstiä :) Kiva kun kommentoit blogiini!

  VastaaPoista
 14. todella hyvä kirjoitus :)

  VastaaPoista
 15. Anonyymi23/3/16

  Mikään ei ole ärsyttävänpää kuin seläntakanapuhuminen. Itse pyrin sitä välttämään, en itse aloita aiheella, mutta toisinaan päädyn kestusteluihin jossa sitä harrastetaan, mutta en myöskään jatka juorua eteenpäin. Toisinaan olen törmännyt itseäni koskeviin tarinoihin jotka ovat matkalla muuttuneet moneen kertaan rikkinäisen puhelimen tavoin eikä asiassa ole ollut tippaakaan totuutta. Onneksi omaan taidon 'toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos'.

  Qaws

  VastaaPoista
 16. Anonyymi23/3/16

  Kauniita kuvia. Minua kiinnosti erityisesti sinun Suomenlinna-kuvasarjasi. Voit uskoa, että tsekkasin juuri sitä, mikä erityisesti kiinnittää kuvissa huomiota. Kirjoituksesi antavat aihetta pohdintoihin. Joogan opettajani sanoi kerran, että ole lempeä itseäsi kohtaan. Toivon, että se poikisi lempeyttä myös kanssaihmisä kohtaan. Hyvää Pääsiäistä.

  Tuulikki

  VastaaPoista
 17. Anonyymi24/3/16

  Juurikin näin <3 Koskaan kun ei voi muuttaa ketään muuta kuin itseään ja siihen liittyen kannattaa myös vahtia kuinka itse "juoruaa" itsestään puhuessaan. Kuinka usein saa itsensä kiinni siitä, että vähättelee itseään ja irvistelee peilikuvalleen tai sättii itseään turhaan? Ja muista juoruamisen ja muiden tuomitsemisen voi jättää siihen vaiheeseen kun on täysin sinut itsensä kanssa - silloin kumpaankaan ei ole enää mitään tarvttakaan. Mukavaa Pääisiäistä <3

  SirpaP

  VastaaPoista
 18. Anonyymi24/3/16

  Oi olisi minullakin taito kirjoittaa noin kuin sinulla. :) Ja sitten aiheeseen. Mmmm, pahaa ei pitäisi puhua kenestäkään kenenkään selän takana. Jos on haluja puhua pahaa pitäisi olla rohkeutta ja sanoa se silmätysten sille ketä paheksuu, vaikka ei sekään hyvä ole. Miksi puhua pahaa toisista? Se kai on ihmisen akilleenkantapää tuo pahaa puhuminen ja juoruilu, valitettavasti.

  seethas

  VastaaPoista
 19. Anonyymi24/3/16

  Totuudenmukainen kirjoitus sinulta, Isla. Tällaisiahan me ihmiset tahdomme olla, "juoruilijoita". Olen itse yrittänyt päästä tästäkin paheestani eroon, mutta kyllä sitä joskus vain sortuu sopivassa seurassa, ja ehkä jälkeenpäin sitten kaduttaa... Rauhoittavaa Pääsiäisen aikaa

  Lismai

  VastaaPoista
 20. Anonyymi25/3/16

  Mahtavaa tekstiä ja aivan oikeaa :) Joko on virkkuukoukku löytynyt? Hyvää Pääsiäistä :)

  paperi40

  VastaaPoista
 21. Anonyymi26/3/16

  Kiitos blogiini jättämästäsi kommentista! Sinullakin on hyviä pohdintoja blogissasi.

  kettureppu

  VastaaPoista
 22. Anonyymi27/3/16

  Tähän ikään päästyäni, voin sanoa jotain elämästä oppineenikin. Ainakin sen, että pyrin selittämään itselleni toisen mahdollisen huonon käytöksen, löytämään ne syyt sieltä sisältä, miksi toinen käyttäytyi huonosti tai sivalsi sanallaan. Joskus ärsyynnyn itselleni, kun aina ekaksi ajattelen, että nyt minun pitää miettiä, miksi tuo toinen sanoi noin, mitä minä tein. Olen päättänyt, etten selitä aina toista, vaan mietin sillä kohtaa itseäni, että löydänkö syyt itsestäni. Ja jos en tiedä, mikä toisessa laukaisi huonon käytöksen, niin annan asian olla enkä vatvo asiaa enempää. Joskus on vain parempi kuunnella ja kuulla ja olla ottamatta osaa. Itseensä on tosi pitkä matka, mulla se kesti 60 vuotta. Tämä kuulosti nyt siltä, että vain toinen tekee pahoin puheissaan ymv mutta en tarkoita sitä, vaan sitä, että olen opetellut itse olemaan se, joka on miettinyt itseään ja opetellut tuntemaan itsensä, ettei tarvitse puhua toisesta pahaa tai juoruamaan. Yritän aina ymmärtää. Jopa senkin, ettei tarvitse aina niin paljon ymmärtää, se toinen saattaa tosissaan nauttia ilkeydestään.

  vilukissi

  VastaaPoista
 23. Anonyymi29/3/16

  Kiitos - Isla - kun olet poikennut kommentoimassa ! Sinulla on teräviä ajatuksia, jotka kynäsi toteuttaa selkeästi, soljuvasti luettavaksi! Pidän tyylistäsi. Toivon, että moni löytää tänne ! Palaan lueskelemaan ajan kanssa.

  nami-hiiri

  VastaaPoista
 24. Anonyymi3/4/16

  Olen vasta viime aikoina ehtinyt ajatuksella tutustua blogiisi; sinulla on valtavan hyviä tekstejä ja oivalluksia!

  fb_689464345

  VastaaPoista
 25. Sinun kynäsi kuuluu kirjoittajien aateliin, tekstisi on todella upeaa ja hyvin kirjoitettua♥

  VastaaPoista
 26. Kovasti yritän oppia elämään itseni kanssa, hyväksyä oman vajavaisuuteni ja rajalliset voimavarani. Tavoitteenani on päästä lähemmäs sitä hetkessä elämisen ideaa, ainasen "sitku" ajattelun sijasta. Hyväksyn kyllä sen, että kukaan ei ole täydellinen, mutta onhan se silti helpompaa löytää niitä vikoja muista kuin itsestään. Tunnen edistyneeni myös itseni kanssa elämisen suhteen, pienin askelin opin vielä kestämään itseäni.

  VastaaPoista
 27. Kiitos tuhannesti kaikille tekstin lukeneille - kiitos, kiitos ja kiitos!

  VastaaPoista
 28. Olen täysin samaa mieltä! Jos itse ei jaksa tehdä mitään elämänsä eteen niin monesti sitä ruvetaan analysoimaan muita ihmisiä. Toiset taas yrittävät luoda yhteyttä toiseen ihmiseen sillä toisten arvostelulla mikä on minusta väärä tyyli. Annetaan kaikkien kukkien kukkia!:)

  VastaaPoista

-Kiitos paljon! Nauti päivästäsi!