foto

foto

torstai 24. maaliskuuta 2016

Hän joka kertoo sinulle juoruja

isla14.jpg

Kuka hölmö tahansa pystyy arvostelemaan, tuomitsemaan ja moittimaan - ja useimmat hölmöt sen tekevätkin.
-Dale Garnegie

Pahan kuuntelija on puhujan kumppani.
-Platon

Pahan kuuntelija on puhujan kumppani. Aina voi kritisoida juoruajaa takaisin kasvotusten, mutta vain harva tunnistaa niin hyvin omat rajansa, että kykenisi siihen. Vaatii teräksistä itsetuntoa lähteä pilke silmäkulmassa heittämään kritiikkiä takaisin itse kritiikin levittäjälle eli juoruajalle. Mutta huomaatkin jo varmaan sanamuodoistani tilanteen hauskuuden, jota kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää. Ihan vain toista toverillisesti kiusaten. Muista samalla kysyä myös puhujan kuulumiset, sillä ylimääräinen lapsellinen avautuminen kielii puhujan sen hetkisestä huonosta olosta. Peace and love.

Oletko koskaan miettinyt, mitkä ovat puhujan motiivit levittää pahaa sanaa eteenpäin? 

Kokeilepa kysyä kerran... miksi kerrot tämän asian minulle, ja voit vain kuvitella puhujan saavan pysyvän lyönnin omaantuntoonsa (luultavasti hän ensin loukkaantuu tempustasi, mutta kiittää myöhemmin mielessään antamastasi opetuksesta). Kysy tämä kysymys myös itseltäsi(!), kun olet lähtemässä sivuraiteille omista arvoistasi - muiden välittämisestä ja pyrkimyksestäsi vahvaan itsetuntoon. Miksi olen kertomassa pahoja sanoja eteenpäin? Miksi alennun juoruajaksi?

Koska negatiivinen supina kielii jo kauas huonosta itsetunnosta ja alemmuuden tunnosta, veikkaankin sinun haluavan olevan mielummin muille esikuva terveestä ja positiivisesta elämänasenteesta. Että olet ihminen, joka ei pyllistele ja kumartele muille, vaan seisoo selkä suorana omien arvojensa takana. Koska olet tarpeeksi vahva ja viisas siihen.

Jos joku kertoo juoruja sinulle, hän haluaa hyödyntää sitä, että kertoisit asiaa eteenpäin. Puhuja siis hyväksikäyttää sinua omat tarkoitusperänsä etusijalla. Ja koska voit kunnioittaa vain toista tässä tilanteessa; kumartelet juoruajalle samalla pyllistäen puhumisen kohteelle.

Hän laittaa sinut siis pyllistelemään omasta puolestaan pahaa sanaa eteenpäin seuraavalle ohikulkijalle - joka saattaa liittyä pyllistelyjonoon kanssasi ...tai lähteä todella nopeasti kauas läheltäsi.

Minkälaisen vaikutelman annat itsestäsi muille ihmisille?

Löydämmekö sinut housut nilkoissa?


*pahoittelen värikästä kirjoitustyyliä, mutta vakavaa ja surullista asiaa on helpompi lähestyä huumorin kukkasin

Levitetään positiivisuutta, kannustusta ja hymyä kanssakulkijoihin!

9 kommenttia:

 1. Anonyymi25/3/16

  Heippas Isla ! Kyllä pohdit asioita perinpohjin. Näin se on elämässä, joskus tekee "hallaa toiselle, siinä sivussa myös itselleen " kun päätyy puhumaan toisesta vaikkapa selän takana. Ajattelemattomasti kait meistä joskus jokainen siihen syyllistyy, mutta aamulla vois katsoa peiliin muunkin kuin meikin peittämän kasvokuvan takia tai ainakin viimeistään illalla, jotta aina muistais, mitä on tullut sanottua. Kerran yks opettaja kertoi vuosikymmenten jälkeen oppilastapaamisessa, kuinka joku oppilas oli syvästi loukkaantunut hänen sanoistaa ja kantanut koko pitkän elämänsä tätä mukanaan kunnes sai sanottua sen entiselle opettajalleen. Ope oli koko ajan ollut tietämätön tästä asiasta. Onneksi se sitten selvitettiin, mutta tuskaa se oli paljon tuottanut oppilaalle. KUnpa jaksais aina katsoa tuoollaisten loukkausten yli. Äitini aina sanoi, " että muista, " itse olet viisaampi näissä asioissa, älä anna tyhmän nujertaa." Hyvää Pääsiäistä Sinulle, katselin kauniita kuviasi !

  unelmikko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Joskus tekee hallaa toiselle, siinä sivussa myös itselleen, kun päätyy puhumaan toisesta vaikkapa selän takana"

   "-Että muista, itse olet viisaampi näissä asioissa, älä anna tyhmän nujertaa."

   Aivan ihana kirjoitus kokonaisuudessaan, kiitos siitä!
   Mielenkiintoinen tarina, mutta varmaan jokaisella on joku pienen pieni asia, josta on aikoinaan kohtuuttomasti suuttunut. Vähän kuin olisi kivi kengässä. Pitänee vain avata suutansa rohkeammin, ettei sama kivi pyörisi kengässä sentään puolen tai kokonaisen vuosisadan verran. Huh! Kiitos tästä oivalluksesta.

   Auringonsäteitä viikkoosi!

   Poista
 2. Anonyymi26/3/16

  Oletko kokeillut kysyä pahan puhujalta, miksi hän kertoo ne asiat sinulle. Jos olet, niin minkälaisen vastaanoton sait? Itse olen tyytynyt vain vaihtamaan puheenaihetta tai yrittänyt puolustaa panettelun kohdetta sanomalla, ettei hän pelkästään huono ihminen ole. Niinkuin ei meistä kukaan. Ja toisaalta kaikissa meissä omat puutteemme on.

  Purulaari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kun kysyit! Poistin tämän tekstistä, kun kirjoitukseni muutenkin venähtävät turhan pitkiksi.

   Teininä tätä kysyttiin minulta itseltäni, aivan odottamatta odottamattomalta henkilöltä. Hiljaiseksihan siinä meni, ja päädyin toteamaan "no kun ajattelin vain kertoa". Kirpaisihan se pientä sielua silloin, mutta olen kiitollinen nyt ja vastaisuudessakin tästä hetkestä. Lisäksi olen kuullut vastaavanlaisia tarinoita itseäni viisaimmiltakin. Ihminen ei lopeta juoruamista, ellei siitä sille huomauta.

   Mutta rakastan sitä, kun erehdyn keskusteluun, jossa yritetään mollata jotakin ihmistä. Silloin vain vedetään ässä hihasta kysymyksellä "entäs jos asia onkin niin, että...". Ja joka kerta tämä on tehnyt alkuperäisestä keskustelusta paljon paremman, kun jokainen on oivaltanut jotain pientä siinä hetkessä. Henkinen vitsa mukana huitoen ihmisten ajatuksenjuoksua reilumpaan ja lempeämpään suuntaan!

   T.toimii!

   P.s. Kirjoitusten ohella näköjään vastauksetkin venähtävät.

   Poista
  2. ...lisäyksenä vielä, että omalla kohdalla juoruaminen loppui vähitellen siitä, kun omassa elämässä alkoi mennä asiat hyvällä tahdilla eteenpäin. Alkoi olla enemmän kerrottavaa omista kuin muiden asioista, ja sille tielle olen pysyvästi jäänyt!

   Poista
 3. Anonyymi26/3/16

  Auts. Hiukan kolahti. En tosin omasta mielestäni puhunut pahaa, vaan kerroin kuulumisia - juoruamistahan sekin tavallaan.
  Ystävä, joka ei asu enää seudulla, mutta tuntee täältä muita ihmisiä - hänelle kerroin paikan asukkaiden (tosin entisten) kuulumisia. lähinnä tosin eroja. - No, toisaalta näiden kertomisesta VOI olla hyötyäkin, ettei sitten esim. kysy tavatessa toiselta, "No, mitä miehellesi kuuluu" tms.

  Tuputus

  VastaaPoista
 4. Anonyymi26/3/16

  Isla, laitoin tänään postauksen tuosta huhu-juoru-jutusta, jonka oon kirjoittanut kauan sitten eräässä kokemassani tilanteessa. Onneksi sitä ehtii aina vähän miettimään, mitä toinen kertoo ja mikä siinä on taustalla. On kiva huomauttaa ja oppia tuntemaan ihminen, jonka toisenlaisena kuin joku on minulle sen ensin esitellyt juoruna.

  Unelmikko

  VastaaPoista
 5. Anonyymi28/3/16

  Meidän naapurustossa asuu kyllä sellainen rouva tietotoimisto, että huh huh. Tietää lähes jokaisen kyläläisen asiat paremmin kuin monikaan itse. Hänelle olen monta kertaa sanonut, että en halua häneltä muiden asioista kuulla, vaan kaluan kuulla asian kyseisen ihmisen itsensä kertomana, jos asia on ylipäätään sellainen että haluaa minulle kertoa. Tästäkös naapurin "tietotoimisto" jaksaa vetää herneet nenän kerta toisensa jälkeen. Kyllä sitä valitettavasti joskus itsekin tulee alennettua kavereiden kanssa tuttujen asioista puhumiseeen, vaikka tarkoitusperä ei olisikaan negatiivinen. Tietoisesti ainakin yrittää karsia muista ihmisistä pahan puhumista. Sinulla on kyllä syvälliset kannanotot kaikkeen mistä kirjoitat, hienoa, jatka samaan malliin!

  soikkuu

  VastaaPoista
 6. Anonyymi28/3/16

  Jopas tykkään lukea tekstejäsi, samoantyylisiä pohdintoja varsin usein täällä päin!

  varjon-alla

  VastaaPoista

-Kiitos paljon! Nauti päivästäsi!